Consiliul Director

Consiliul Director al Fundației M & V Schmidt este compus din:

Michael Schmidt – Fondator şi Preşedinte

Veronica Schmidt – Co-fondator şi Vicepreşedinte

Prof. Dr. Dr. h. c. Christoph Klein

Fost Episcop al Bisericii Evanghelice C.A. din România;

– Reprezentantul Bisericii în Federația Luterană Mondială;

– Fost decan al Facultății de Teologie Protestantă unde predă în continuare;

– Membru de onoare al Academiei Române;

– Distins cu Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania în grad de mare cruce.

Dr. Bernd Fabritius, MdB

– Delegat al Guvernului Federal al Germaniei pentru Imigrare și Minorități Naționale

– Membru in Bundestag în perioada 2013-2017;

– Preşedintele Federaţiei Expatriaţilor;

– fost Preşedinte al Federaţiei Mondiale a saşilor din Transilvania;

– distins cu Medalia Europeană a statului Bavaria;

– distins cu Ordinul Naţional de Merit al României.

Dr. Josef C. Karl

– Cariera sa include poziții în Ministerul Federal de Externe și Ministerul Federal al   Dezvoltării și Cooperării Economice din Germania;

– Fost atașat cultural al Ambasadei Germaniei la București, susținător al proiectelor care privesc învățământul în limba germană în România;

– Profesor asociat al Universității Politehnice din București.

Prof. Dr. Dr. h. c. Christoph Klein

În calitate de reprezentant al comunității evanghelice am fost consultat referitor la posibilitatea de a mă alătura Consiliului Consultativ al Fundaţiei și am acceptat cu bucurie această invitație. Prin activitatea mea doresc să pun în valoare experiența îndelungată din cadrul bisericii. În principal intenționez să mă implic în armonizarea obiectivelor celor două organizații.

Dr. Bernd Fabritius, MdB

Consider esențial angajamentul social din partea reprezentanților mediului economic şi acesta este unul dintre motivele pentru care am acceptat invitația de a activa în cadrul Consiliului Consultativ al Fundației. Obiectivele Fundației cu privire la păstrarea moştenirii culturale a saşilor transilvăneni şi la educația în limba maternă corespund întru totul obiectivelor mele personale.

Dr. Josef Christoph Karl

Atunci când mi s-a propus să mă alătur Consiliului Consultativ al Fundației nu am ezitat nici un moment şi am acceptat cu bucurie invitația. Susținerea învățământului în limba germană, precum şi a minorității germane în ceea ce priveşte moştenirea culturală deosebită, a reprezentat pentru mine dintotdeauna atât o preocupare profesională, cât şi una personală, în special în perioada studenției. Minoritatea germană din România se mândreşte cu o istorie îndelungată şi impresionantă. Diversitatea şi conținutul său conferă acestei moşteniri culturale active şi în zilele noastre, un caracter unic. Posibilitatea de a susține şi a contribui direct la acest fenomen reprezintă o inițiativă onorantă şi apreciabilă din partea Fundației M & V Schmidt, pe care doresc să o susțin personal.

De-a lungul celor peste 30 de ani de activitate, Michael Schmidt a primit numeroase distincții importante, dintre care amintim:

2022

Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania i-a acordat distincția Stephan-Ludwig Roth, medalia fiind extrem de valoroasă pentru angajamentul constant și serviciile sale pentru conservarea și promovarea culturii săsești transilvănene, precum și contribuția sa în cadrul comunității sașilor transilvăneni în ultimii 30 de ani. Distincția Stephan-Ludwig Roth are o însemnătate deosebită pentru comunitatea sașilor transilvăneni din Germania.

2020

Michael Schmidt a fost decorat de ministrul bavarez al Muncii, Familiei și Afacerilor Sociale, doamna Caroline Trautner, deputată în Parlamentul Federal, pentru angajamentul său remarcabil de a promova cultura și educația minorității germane din România.

2018

În 2018 a fost decorat de Ambasada României la Berlin și de doamna Natalia Elena Intotero, ministrul românilor din străinătate, cu distincția „100 de personalități pentru centenar”, pentru activitatea sa în afaceri, precum și pentru implicarea sa în promovarea culturii săsești și conservarea patrimoniului săsesc în România.

2015

În 2015 Michael Schmidt a fost decorat de președintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, cu Crucea de Merit în grad de cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania, pentru merite deosebite în dezvoltarea relațiilor româno – germane și păstrarea patrimoniului cultural al minorității germane din România.

Veronica Schmidt

Veronica Schmidt, fondatoarea și vicepreședintele fundației M & V Schmidt, este sufletul celor mai valoroase proiecte ale organizației. Cu o preocupare permanentă pentru bunăstarea copiilor din orice mediu social, Veronica Schmidt a conștientizat importanța educației pentru clădirea viitorului unei comunități. Astfel, a luat naștere proiectul after school “O șansă pentru toți copiii!” în anul 2016. De asemenea, în calitate de coordonator al proiectelor de restaurare, Veronica Schmidt readuce la viață casele de mult uitate din satele săsești.